Een CV check om je voor te bereiden. Doen of niet ??!!

Een sollicitant in voorbereiding is op alles onzeker. Aspecten die daarin een belangrijke rol in spelen zijn: leeftijd – vaardigheden – uiterlijk – incompleet arbeidsverleden – referenties, en nog veel meer. Heel veel uit deze groep starten als eerste met een CV check bij een ‘kenner’, een loopbaanexpert of recruiter. Allemaal goede bronnen, want ‘experience’ wordt verondersteld.

Ik heb meerdere malen mogen meeluisteren naar wat anderen als opmerkingen plaatsen. De antwoorden die ik heb gehoord zijn divers en niet eensluidend., helaas. Door onder andere ervaring in werving en selectie, mijn eigen wervingwerk voor nieuwe medewerkers als HR en mijn activiteiten rond het vak loopbaancoach heb ik enkele honderden CV’s mogen zien en beoordelen.

De kandidaat-sollicitant is zoals gezegd enorm zenuwachtig. Hij is op zoek naar vastigheden, zekerheden en niet naar negatieve feedback. Helaas is het in 80-90 % van de gevallen dat de kandidaat de vacature en zijn nieuwe, beoogde werkomgeving niet juist, niet compleet of in het geheel niet heeft meegenomen in zijn aanloopwerk, de motivatiebrief en/of CV.

Jammer van alle moeite, alle hoop en verwachtingen die erop is gevestigd, er aan is verbonden.

 

Wat is er dan wel aan te doen? Een terechte vraag. In mijn (met een slagingspercentage van bijna 90%) loopbaantrajecten zijn een aantal stappen essentieel gebleken, wil je überhaupt met enige zekerheid op resultaat gericht solliciteren. Een aantal aspecten dien je tevoren beschikbaar te hebben. Hieronder een (niet volledig) overzicht van zaken die er toe doen.

Dit zijn de stappen die je doorloopt:

 

  1. Beschik je over voldoende en betrouwbare zelfkennis, voorkeuren, normen en waarden.
  2. IQ kan een rol spelen. Doch Emotionele Intelligentie: in welke mate en waarom is samenwerken jouw ding?
  3. Wat weet je van je toekomstige werkgever? Missie, visie, website, cultuur, kleding.
  4. De vacature lijkt interessant. Op welke woorden voel je je verbonden. Stemt dat overeen met welke betekenis jij wil geven aan de functie?
  5. Wat is je toegevoegde waarde, waarvoor moet men voor jou kiezen? Je bent één van de 100 of wellicht 200 of meer.
  6. Is reizen een probleem, flexibele werktijden, verplicht samenwerken, opdoen kennis buiten kantoortijd?

 

 

Zo in het kort een aantal belangrijke zaken waarvan je tevoren een antwoord moet hebben. Als deze niet op ‘groen’ staan kun je de baan eigenlijk wel vergeten. Of je moet kiezen voor de harde , technische competenties en het geld dat je gaat verdienen. Dan nog is het de moeite waard om deze zaken vooraf voor te bereiden, ingeval men er vragen over stelt.