Fake it of gedoseerd eerlijk

“Fake it and you make it”  versus “Gedoseerd eerlijk”.

 

Over “Fake it and you make it” of die er op lijkt “Fake it till you make it” bestaan verschillende zienswijzen met betrekking tot de bruikbaarheid, haalbaarheid en nuttige effecten. Deze blog voegt daar niets aan toe. Waar ik wel iets van wil zeggen is of je dit principe al dan niet in jouw sollicitatietraject gaat gebruiken. Natuurlijk is het bruikbaar, natuurlijk is je baan haalbaar, natuurlijk kan het zijn nut hebben. Het is maar net welke boodschap je wilt overbrengen. Jezelf expert noemen over iets, terwijl je misschien bij de tweede of derde doorvraag ‘door de mand valt’ lijkt me niet handig. Gaten in je CV dichtsmeren met niet echte activiteiten is not-done. En zo zijn er tal van voorbeelden van fake-gedrag te beschrijven, waarmee je het niet gaat winnen. Doe je het wel winnen, dan is het een terechte vraag of die kwaliteit van ‘faken’ onderdeel van je nieuwe baan is. Dan ben je immers helemaal op je plek.

In mijn loopbaantrajecten of workshops gebruik ik de term ‘gedoseerd eerlijk’. Voor velen een vreemd begrip, maar als ik het uitleg best bruikbaar. Sollicitanten verkeren in de veronderstelling dat de ‘andere kant van de tafel’ recht heeft om ALLES van je te weten. Maar dan ook ALLES.

Niets in minder waar. Waar men naar op zoek is, door middel van vragen, is  of jij aan kunt tonen of je de juiste persoon bent voor die functie binnen dat bedrijf en werkend is dat specifieke team of afdeling. Dan hoeven ze niet te weten dat je ’s morgens pindakaas eet, je tanden poetst met Elmex Ultra Brite en dat je je afval in vier verschillende containers scheidt. Dit klinkt overdreven, maar dat is wel wat de meeste doen. Men vertelt of over de top, of ook alle minder goede kanten of zelfs negatieve zaken van zichzelf.

Solliciteren is voorbereiden, voorbereiden en nog eens voorbereiden. Als je tenminste wilt gaan voor die ene, die ene en wel jouw baan. Ga ervan uit dat je CV helemaal goed zit en je wordt uitgenodigd. Men wil meer weten over jou en ‘hunnie van de overkant’ stellen vragen. Geef gedoseerd antwoord. Geef antwoord op de vraag en stop dan. Ga niet door omdat je zoveel wilt vertellen. Toon wel je bereidwilligheid, zodat men nieuwsgierig wordt en de volgende vraag en vragen gaat stellen. Door je voor te bereiden kun je verdiepingen aanbrengen in je verhalen en ondersteunende voorbeelden in relatie met je CV, of zelfs nieuwe informatie aandragen. Wees wel to-the-point.  Gedoseerd eerlijk is dat je stukje bij beetje iets meer vertelt over jezelf, waarbij je een strikte scheiding aanbrengt in het werkgerelateerde deel van de informatie of privé. Voor dat laatste, privé dus, breng je bijna niets over als alleen je hobby’s. sport, bezigheden in en rond huis.

Als je deze verhalen hebt voorbereid, de voorbeelden die je hebt gebruikt zijn op echte feiten en gebeurtenissen gestoeld, je verhaal komt uit je ‘hart’ , zal men nimmer twijfelen over de juistheid en oprechtheid. Men krijgt een juist beeld van wie jij bent, hoe je je gedraagt en welke verwachtingen men heeft over hoe jij je in de toekomst zult gedragen. Daar waren ze immers naar op zoek. Dus ‘faken’, laat dat. Men is oprecht geïnteresseerd in wie men binnenhaalt. Speel daar op in met wie je bent. En word je afgewezen, dan is het bijna zeker niet het bedrijf waar jij bij past. Vervelend zo’n afwijzing? Natuurlijk. Maar faken werkt twee kanten op. Wellicht is men in de presentatie van de functie ook niet 100% oprecht geweest.

Veel succes toegewenst op weg naar je nieuwe baan en ik wil graag afsluiten met de woorden van een wijs man: “When you do things from your soul, you feel a river moving in you, a joy “ (Rumi).