Kiezen, ja graag bewust.

 

 

* Keuzes maken voorkomt het verlies aan energie.

* Je houdt genoeg over voor de ‘goede dingen’.

* Maak daarom je keuzes bewust, deel ze.

 

Afgelopen week werd ik via Social Media verschillende keren geattendeerd op Tony Robbins, een kei op het gebied van presenteren en mensen bewust maken van hun eigen rol in hun eigen leven. Een dynamische en confronterende aanpak, die mensen echt raakt. Het ze BEWUST maakt. Het is prachtig om te zien en ik kan iedereen aanraden één of meerdere van zijn Youtube-opnamen te zien. Een ander fenomeen, de ontmoeting in mijn eigen bibliotheek is, is Covey. Senior en Junior noem ik ze even voor het gemak. Door de Covey’s zelf of onder hun vlag worden zaken beschreven in relatie met timemanagement. Beslist ook een onderwerp, waarin je keuzes maakt. Wederom BEWUSTE keuzes.

In loopbaantrajecten bespreek ik ook dit aspect: het maken van keuzes, bewuste keuzes. Met name als het gaat om het maken van je CV en je motivatiebrief. De meeste van de sollicitanten verkeren in de veronderstelling dat ‘de andere kant’ ALLES moet weten, mag weten. Dat is niet zo, men is alleen geïnteresseerd in jouw visie, kort en bondig, waarom jij van mening bent dat ze op zoek zijn naar JOU.

Om dat duidelijk te maken moet je dingen weglaten. Onderdelen van je leven, je ervaring, je manier van werken en je opleiding. Onderdelen die niet passen bij de baan waarvoor je gaat.

Wat vertel je dan wel? Wat breng je over in korte, kernachtige bewoordingen?

Vertel vanuit je beleving, je gevoel waarom jij die factor bent, met die toegevoegde waarde waarom ze niet om je heen kunnen. Vertel met korte zinnen, de onderbouwing van steekwoorden, waarom je die dingen graag doet, waarom jij de verbindende factor bent.

Dan raak je de lezer. Noem het een uitgebreide elevator-pitch, noem het je personal branding, noem het jouw verhaal, jouw opsomming van kwaliteiten. Als je de ander maar in jou geïnteresseerd maakt.

Die keuze, daar gaat het om. Jouw bewuste keuze. Ga ervoor, gooi al je energie erin, die komt over.

Op zeker.

 

SUCCES