8 onderdelen voor jouw sollicitatie-actieplan

Aandacht of verslaafd aan technologie.

 

Smartphones, tablets, e-mail, SocialMedia. Allemaal prachtige hulpmiddelen, die snelheid en succes garanderen. Snelheid zeker, want je bent binnen een seconde met iemand uit Australië. Succes is een ander verhaal, waarover later meer.  Als je iets wilt opzoeken hoef je niet meer naar de bieb. Met Google ligt de wereld aan je voeten. Social Media met vrienden over de hele wereld geven je een leven van 24 uur real time.

Maar toch, maar toch. We zijn als mens daar niet op ingericht, en mocht het zo moeten zijn? Dan duurt het nog zeker twee generaties voordat we ons daar een beetje op hebben aangepast. Vorige generaties kennen het einde van de 2de Wereldoorlog, de invoering van de Commodore, de kleine en voorzichtige stappen op het internet, tot het niet meer passen van ‘old fashioned’ competenties en het teloorgaan van onze aarde.

Ik woon aan een fietspad, waar ik elke dag tieners voorovergebogen, met de ellebogen op het stuur, hun smartphone in de hand, aan het luisteren, toetsend of aan het praten zijn naar iemand ‘in hun wereld’. Op hetzelfde fietspad zie ik de laatste weken een wat oudere man lopen met twee honden. Honden aan de riem en zijn hoofd voorovergebogen, twee handen op het toetsenbord en geen oog voor de omgeving, laat staan zijn honden. Gisteren op de parkeerplaats van de buurtsuper een man die in zijn auto stapt. Lopend vanaf de winkel zijn oortjes indoet, instapt en wegrijdt met een blik die verraadde dat hij naar ‘zijn’ muziek luisterde. Bijna geen aandacht voor de omgeving, waaronder ouders met kinderen rond de winkel.

 

Het begrip multitasken is vaak onderwerp van discussie. Ik ga er hier in ieder geval niet in meedoen. Wel vraag ik aandacht voor de verslaving aan onze technische hulpmiddelen versus het enige echte, het enige sociale, succes opleverende wat telt, namelijk OPRECHTE AANDACHT. Je kunt natuurlijk zeggen: “Karel, de voorbeelden die je geeft zijn toch situaties waarin men 100% aandacht heeft”?  Klopt, je hebt helemaal gelijk. Maar de situaties vereisen andere prioriteiten. Je mag en soms moet je, keuzes maken van wat echt belangrijk voor je is en wat minder of zelfs niet.

 • Als je fietst of autorijdt ben je verkeersdeelnemer, heeft het overige verkeer de voorrangsprioriteit.
 • Als je met je honden loopt of met je kind wandelt, heeft dat wandelen de voorrangsprioriteit.
 • Als je op je computer bezig bent met het schrijven van een brief en links onderin verschijnt de melding dat je mail hebt, heeft het schrijven de voorrangsprioriteit.
 • Als je… Als je….
 • Allemaal voorbeelden die we met zijn allen kennen, zelf doen of in ieder geval vaak zien en dus aan kunnen vullen.

Als je gaat solliciteren, oprecht voor die baan gaan, heeft dat de voorrang prioriteit. Solliciteren doe je of omdat je het leuk vind, het tijd is, of om gewoon een andere baan te vinden. Los van de reden, zoals zelf verkozen of gedwongen ontslag, een verhuizing of een volgende stap in je carrière, kunnen je werkzaamheden aan dit traject nooit, ik zeg nooit, zonder OPRECHTE AANDACHT.

 

Maak een actieplan als je voor een andere functie aan de slag gaat. Maak een planning voor de komende twee tot drie weken om in ieder geval voor sluitingsdatum je CV en brief klaar te hebben. Wat zijn de onderdelen van zo’n actieplan? Hieronder een niet-limitatieve beschrijving van wat ik meestal aandraag en bespreek.

 1.  De vacature heb je in geprinte versie beschikbaar.
 2.  Je hebt ‘gehighlight’ wat jouw triggers zijn.
 3.  Je hebt de website van je nieuwe ‘omgeving’ verkend.
 4.  Via LinkedIn ben je op zoek gegaan naar mensen die er werken.
 5.  Je hebt beoordelingen vergaard en een samensmelting gemaakt van alle goede dingen.
 6.  Je hebt vrienden en kennissen benaderd die oprechte feedback geven.
 7.  Je hebt een 100% gevoel dat deze vacature ‘jouw baan’ is.
 8.  Je hebt een 2-3 weken planning waarin je per dag 3 uur besteedt aan het voorbereiden, uitwerken, corrigeren, feedback vragen, herschrijven van CV en brief.

Dan ga je aan de slag, Je gaat schrijven, herschrijven, laten lezen, herschrijven. Deze periode van enkele weken, waarin een onafgebroken OPRECHTE AANDACHT proces wordt vormgegeven, geeft jou een blij en zeker gevoel als je je CV al dan niet vergezeld van een brief de deur uit gaat.  Jouw energie die je hebt meegegeven vanuit je aandacht, spettert er vanaf.

 

Ik wens je veel succes,

Karel