De stappen naar een nieuwe baan

 

 

Voorbereidingen op de weg over jouw Talent en Werk (1)

 

De arbeidsmarkt trekt aan. De signalen voor de niet-werkenden en werk-willenden zijn hoopvol. De sollicitatiestromen nemen hand over hand toe. Je krijgt bijna het gevoel dat je daarbij wilt horen, moet horen. Meedoen, een kans wagen, in het diepe springen soms.

 

Met name in de groepen ‘weggestuurden’, ‘overtolligen’, ínkrimprestanten’ zit vaak nog verborgen leed, verdriet. Deze oud-medewerkers hebben nog even een ‘klusje’ om hun focus weer richting toekomst te krijgen. Stel dat het lukt, stel dat je daar door heen komt, dan staat niets je in de weg om aan de slag te gaan om na te denken over jezelf.

 

Ik heb het dan niet over de beperkingen, zoals leeftijd, beroepskeuze, afstand naar nieuw werk, noem ze maar op de redenen om niet te gaan solliciteren. Nee, wees positief over jezelf, neem je persoon mee naar morgen en ga nadenken over ‘talent en werk’.

 

Ergens binnenin weet je waar je goed in bent, wat je graag wilt. Is het je droombaan, komt die nu binnen bereik omdat je een ‘nieuwe start’ kunt maken? Talent en motivatie zijn zaken die je gaat uitvinden. Ik noem dat vaak: van buiten naar binnen en van binnen naar buiten.

 

STAP 1: Zet je werkervaringen, je talenten, je goede en minder goede competenties op een rij. Kleur de dingen waar je goed in bent rood. Geef zaken waar je in wilt groeien de kleur groen. Andere zaken die je niet benoemt zet die ook op een rij. Daar kies je in eerste instantie niet voor. Benoem wel als je die activiteit of competentie absoluut niet wilt doen.

 

STAP 2: De volgende stap is vast te stellen welke normen en waarden voor jou van belang zijn. Hier volgen een paar die mensen voor jou hebben benoemd: openheid; samenwerken en samen werken; kennis delen; respect; vertrouwen etc.

 

Als je die twee stappen in een overzicht zet weet je ongeveer welke richting je gaat zoeken. Een baan heb je nog niet, doch beschrijf alvast waarom je die dingen een warm hart toedraagt en waarom je in andere zaken wilt groeien.

 

Dan heb je de basis van welk CV dan ook voorhanden. Elke vacature vraagt immers om een specifiek en gericht CV.

 

In de volgende blog benoem ik de vervolgstappen.

 

Succes

 

Karel