Solliciteren is moed, durf en doorzetten

4 tips om door te blijven gaan, probeer deze nieuwe aanpak.

 

 

Moedeloos wordt men er van. Moedeloos, verdrietig, het gevoel van afwijzing, het er niet meer toe doen, overbodig, kansloos en vooral ook machteloos. Vooral de ‘verplicht werklozen’, de mensen die door een reorganisatie, faillissement, of vanuit efficiëntieoverwegingen de deur uit zijn bezuinigd, kennen deze woorden maar al te goed.  Onder de paraplu van het UWV, of tijdens een ‘bankzitperiode’ gaat men naarstig aan de slag om elders een zelfde of in ieder geval soortgelijke baan terug te winnen, terug te vinden.  ‘Je was toch goed’??  In beoordelingsgesprekken viel er weinig op je aan te merken en scoorde je gemiddeld voldoende of zelfs hoger.

 

Geen wonder dat deze groep van ‘gedwongen verlaters’ eerst door een vorm van het rouwproces heengaan. Of zelfs moeten!!  Dat het beter voor ze is en op die manier positieve energie hebben voor de volgende functie, staat buiten kijf.

 

Maar dan?  Velen onder hun grijpen terug naar de vaktechnische competenties waar ze ‘groot en ervaren’ in zijn geworden. Competenties die helaas door het wijzigen van arbeidsprocessen er soms niet meer toe doen. Beter is om achter de competenties die je graag doet te kijken. Hoe komt het dat jij je tot die kwaliteiten geroepen en aangetrokken voelt? Focus je op die zaken, activiteiten, talenten waar je echt goed in bent. Als je dat werk doet, dat je eigenlijk de wereld om je heen vergeet. Je in een ‘flow’ terecht komt.  Indien je bij deze zaken een vacature kunt vinden dan heb je al meer dan helft gewonnen.

 

Weet waar je voor gaat. Kijk naar het plaatje van de surfster. Haar houding, zichtbare souplesse, laat zien dat er veel voorbereiding aan vooraf is gegaan, wil je zoiets kunnen. Dat zelfde geldt voor het ‘gaan voor die ene baan’.  Ik heb het niet over de verplichte sollicitaties.

 

Nee, je zorgvuldige opbouw, voorbereiding, jezelf verdiepen met kennis en inzichten over wie jij als persoon bent. Wat je drijft, welke normen en waarden jij nastreeft. Wat je wilt geven in die baan, welke betekenis die functie heeft voor jezelf, jouw invulling in het team, je organisatie.

 

Daarom voor het gemak deze 4 tips om je te helpen bij de voorbereiding en het bereiken van de flow bij de sollicitatie:

  1. Een vacature bevat meestal een deadline. Als je voor een open sollicitatie gaat maak dan zelf een deadline. Maak vervolgens een planning. Moet het binnen een week af?  Dan is het hard werken, echt hard werken, want het kost je ongeveer 15 tot 20 uur minimaal.
  2. Committeer je voor de volle honderd procent aan wat je in de komende periode gaat doen. Aanvaard geen excuses van jezelf, neem geen klusjes aan van anderen. Besteed je tijd effectief, dan haal je resultaat.
  3. Doe onderzoek naar je eigen kwaliteiten die je wilt verbinden aan de vacature waar je voor gaat. Maak verhalen rond die kwaliteiten. Overdrijf niet,maak er echte verhalen van. Die je zo kunt opnoemen, vertellen als dat nodig is.
  4. Zit het even tegen, voel je een dag dat je niet in de goede energie zit, ga dan even wandelen in de buitenlucht. Kijk maar eens hoe je terug komt. Vol energie. En pak de draad weer op. Maak contact met wat je wilt vormgeven en kom in de ‘flow’. 

Ik wens je veel succes.

 

 

Heb je meer ondersteuning nodig dan hetgeen in mijn blogs staat?
Kom dan naar mijn workshops ‘solliciteren’ en ‘personal branding’


Zie de agenda op de website.