Solliciteren 2018 : Het gaat om kiezen en voorbereiden.

 

Solliciteren 2018 : Wil je werken vanuit je hart, je portemonnee of wellicht vanuit beide?

 

Maart 2018: De economie trekt aan, ondernemers hebben vertrouwen in het aannemen en ontwikkelen/trainen van hun medewerkers. De werkgelegenheid en openstaande vacatures hebben het niveau weer bereikt van voor 2008. Kansen om de baan te verwerven die je graag wilt, worden allengs groter. De ‘angst’ om te verplaatsen, gedwongen of uit eigen keuze, maakt plaats voor optimisme, voor mogelijkheden, voor kansen die benut mogen worden.

 

Hoe je bij die baan komt? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Verschillende, vele en het lijkt bijna onmogelijk de juiste te zoeken en te bemachtigen. Op deze talloze invalshoeken zal ik niet verder op ingaan. Zoek het internet af en alleen al het aantal perspectieven laat je al duizelen, laat staan dat jij bij die baan komt. Een goede start voor dit alles is een belangrijk gegeven en komt op het volgende:

 

De methode die ik al jaren hanteer, en in veel gevallen tot succes heeft geleid, bestaat uit drie aspecten :
a. Hart en/of portemonnee
Wil je werken vanuit je hart, je portemonnee of wellicht vanuit beide?  De keuze is aan jou.
b. Onderscheid tussen sterke en zwakke competenties
Ga je door met de kennis en vaardigheden uit je oude functie, ook al weet je dat de mogelijkheden beduidend minder zijn? Of neem je afstand en ga je voor de echte competenties, waar je warm van wordt, waar je goed in bent.
c. Voorbereiding
Maak tijd vrij voor een goede voorbereiding. Een CV kopiëren van iemand anders, aanpassen op jouw persoon en verwachten dat je er een baan mee vindt is zo van de vorige eeuw.

Ik wil je nu meenemen in de drie genoemde aspecten:
a. Hart en/of portemonnee
De aantrekkende economie biedt mogelijkheden om de keuze, die al geruime tijd in je hoofd en hart speelt, vorm te geven. Zelfstandige worden, overstappen naar die ene, leuke en betekenisvolle baan,
en daarbij kiezen voor een iets lager salaris. Zaken die binnen de horizon komen.
Of ga je voor die baan die meer verdient. omdat je ambitie, je carrière wilt vormgeven, of omdat er meer geld moet komen voor je studerende kinderen. Zaken die Solliciteren 2018 maken tot maatwerk en voor jou de verbinding maakt met de toekomst.
Een toekomst, gestart met bewuste keuzes en je de eerste stappen laat maken naar persoonlijk leiderschap. Namelijk weten wie je bent, wat je kunt en waar je naar toe wilt.
b. Onderscheid tussen sterke en zwakke competenties
De ervaring leert dat mensen zich het beste voelen als ze zich bezig houden met hun talenten. Het feit dat ze deze kunnen, mogen of soms moeten laten zien en alleen al op basis daarvan in positieve zin waardering en erkenning ondervinden, stimuleert enorm. Met dat gegeven kun je ook een overzicht maken van je sterke en zwakke competenties. Daarnaast is het relevant dat je daarbij ook meeneemt die vermogens of nog niet zichtbare talenten die je graag wilt laten zien. Vervolgens richt je je focus op de sterke en nog niet zichtbare en ga je daarmee ‘zenden’.
c. Voorbereiding
Uitgaan van een CV van iemand anders, die kopiëren aanpassen en opsturen is niet meer van deze tijd. Je zult en ‘de andere kant’ vraagt dat ook min of meer, of je jezelf wilt presenteren. Dat je weet wie je bent, wat je kunt en welke toegevoegde waarde jij bezit om interessant te zijn om de betreffende vacature in te vullen. Dat alles vraagt een flinke voorbereiding. Ik heb het dan nog niet over het feitelijk schrijven, maar over het vergaren van kennis en feiten die over jou gaan en waarmee je je gelijk gaat aantonen. Je zet jezelf in de schijnwerpers ( ja dat mag ! ) en verzamelt alles wat daarvoor nodig is.  Als je die verzameling nagenoeg compleet hebt, maak je een aantal trefwoorden waarmee je aan de slag gaat. Die ga je zenden, mensen laten weten dat die trefwoorden een verkorte omschrijving is van hetgeen jij wilt wormgeven in die nieuwe baan.
Dat zenden heeft een relatie met een verhaal dat ik lang geleden heb gehoord en op dit neer komt: “De bij komt naar de bloem als de bloem er klaar voor is”.  Het klinkt heel cryptisch, maar gaan voor een baan waar je geen goed gevoel bij hebt, een baan in een omgeving die niet bij je past, een baan waar men je allen aanspreekt op competenties die nog geen 50 % vertegenwoordigen van wat jij kunt. Dat is niet de omgeving van je hart. Kies je voor je portemonnee dan kun je die afweging maken om die zaken op de koop toe te nemen. Weet dan wel dan een teleurstelling, een afwijzing of een burn-out op de loer liggen.

 

In het kort is dit de aanpak die een goede, zo niet een uitstekende,  kans biedt om in aanraking te komen met JOUW baan. De functie, omgeving en waardering waar jij gelukkig wordt. Het salaris, niet onbelangrijk, komt dan vanzelf en heeft de waarde die er bij past. Vertrouw daarop. ‘Trust yourself, trust the process”.