Trust yourself, trust the process

Focussen, hoe doe je dat?

Coachen is een prachtvak, loopbaan begeleiden voor mij de kers. Coachen wordt op allerlei manieren uitgevoerd. Van ‘als je doet wat ik zeg komt het goed’ tot ‘ik geef je de theorie, daar is de deur naar buiten en probeer het, ik hoor graag hoe je het hebt ervaren’. En heel veel, heel veel gradaties daartussen. Het is niet aan mij om te zeggen wat goed is of slecht. Bij de een werkt de eerste manier beter, bij de ander de tweede. Voor iedereen een andere ‘soep’. Als je je zelf maar herkent in het handelen. Als coach, en zeker ook als coachee.

 

 

“Trust yourself, trust the process” is de term die ik gedurende mijn coach-opleiding heb geleerd. Een achteraf herkenbaar principe, die ik in mijn werk bij de politie al gebruikte, zonder de theorie te weten. Als coach is het één van de mooiste dingen die je kunt vormgeven. Door deze houding breng je een rust over bij de ander, waardoor geloof in eigen kunnen ontstaat. Als je vervolgens de ruimte en het respect geeft om te leren, te reflecteren, groeit het besef van de eigen kwaliteit en zie je wonderlijke dingen ontstaan.

 

In mijn werk als loopbaancoach leer ik mijn klanten dat ik ze geen baan bezorg door mijn begeleiding. ‘Coachen is wat ik doe en ben geen uitzendbureau’, geef ik ze mee. Wat ik wel doe is te starten met het geloof in eigen kunnen. Dat hun CV, hun brief de echtheid van hun persoon presenteert. Dat als ze de functie hebben gevonden als hun droombaan, alles vanaf scratch begint. Het verhaal, het geloof, de ontspanning, het loslaten van angsten, weten waar je naar toe wilt. Het proces, je eigenwaarde, krijgen vorm en het doel ligt binnen bereik. Dan vind je niet alleen die baan, dan krijg je hem ook.

Vorig jaar november heb ik over deze aanpak een artikel geschreven in Loopbaanvisie. Over mijn aanpak in trajecten. Eergisteren zag ik een scene uit de film 28days met Sandra Bullock en Viggo Mortensen. Viggo is de baseball-player die Sandra uitlegt hoe ze bal kan gooien. Op het laatst met haar ogen dicht. Loslaten van wat je wilt bereiken en geloof hebben in het resultaat. Een aanpak die gelijkenissen vertoont met wat ik breng. Geniet van dit kleine stukje “Trust yourself, trust the proces” door op de foto te 'klikken'.