Weten wat je kunt

Jouw droombaan bereikbaar.
In 10 kleine stappen.
Deel 2 van 10

 

 

Als je 'het innerlijk' wilt ontmoeten, laat je eigen ego los en die van anderen.

Luister naar de stilte en de grootsheid van de wereld.
Die verbinding met jezelf is duurzaam en van jou.

 

 

Deze blogserie is gericht op het ontwikkelen van jouw toekomst qua werk. Dit verhaal vormt de tweede stap naar jouw droombaan. Bij het ‘weten wat je kunt’ richt ik me daarom alleen op die aspecten die een relatie hebben met de ‘functionele’ kwaliteiten, talenten. Al dan niet ingezet in je huidige of wellicht in je vorige functie(s). En zeker belangrijk voor morgen, in wat je wilt doen.

 

Belofte

 

Een opsomming van wat je kunt lijkt eenvoudig te reproduceren. Je ‘duikt’ in het verleden, kijkt naar wat je hebt gedaan in functionele zin en hop daar is het lijstje. Mijn focus, en daarmee ook die van jou, ligt niet op het maken van een dergelijk lijstje of overzicht.

 

Nee, het gaat mij veel meer om de kwaliteiten, jouw talenten die je intuïtief hebt ontdekt en waarvan je ‘weet’, ‘gewaarwordt’ dat je er goed in bent EN goed bij voelt. Intuïtief betekent hier die verbinding met werkzaamheden waardoor je ogen zijn gaan glimmen, er een lach verschijnt als je er mee bezig bent. Anderen aansteekt met je enthousiasme. Je in een FLOW terecht bent gekomen. Dat dus.

 

“Mensen slagen zelden, tenzij ze plezier hebben in wat ze doen".

Dale Carnegie

 

Resultaat

 

Terugkijken is dus wel de vraag. Alleen vraag ik te focussen op die fijne, prachtige of inspirerende momenten. En maak van daaruit je intuïtief-overzicht. Weet je wel het gevoel, maar niet de woorden?
Omschrijf dan wat je gewaarwordt, meemaakt als je er aan terugdenkt. Dat ene steekwoord, een korte omschrijving kan als brug dienen.


De uitwerking van dat herkenningswoord, dat kernelement, of meerdere zelfs, komt op later tijdstip. Na deze blog weet jij exact waaruit dit voor jou belangrijke overzicht bestaat.

 

Methode

 

Het is belangrijk voor deze en volgende stappen dat je contact hebt met dat innerlijke. Zoiets lukt de één beter als de ander. Ook de ene keer is anders dan een volgende of de vorige. Het is.

Hoe kom je bij dat innerlijke, de ‘motor’ die zorgt dat je er voor gaat?


Hier bestaan vele methodes voor. Van mindfulness, meditaties, yoga tot hardlopen, stofzuigen, aardappels schillen, muziek luisteren of een boek lezen. ‘Voor elk wat wils’ is de boodschap. Hieronder staat een oefening die altijd ‘rust’ oplevert, aandacht voor je lichaam, contact met je innerlijk.

 

Oefening:
Neem een rustig moment op een dag. Ga zitten waar je wilt en

lekker voelt. Sluit je ogen en doe deze ademhalingsoefening.
Adem 4 tellen in, houd je adem voor 7 tellen vast en adem in
8 tellen uit. Herhaal deze oefening drie tot vier keer.
Ervaar vervolgens de ‘stilte’, de ruimte.

 

Ga dan in de rust die volgt één voor één je werkomgevingen na, de mensen waarmee je hebt samengewerkt. Richt je op de leuke dingen die je hebt gedaan. Alleen, in een kleine groep of misschien zelfs met een grote groep.


Wat voelt goed, wat zorgt voor een intens gevoel? Een handeling van werken, een gemeenschappelijke actie? Het lachen destijds?
Wat was het dat je in die flow deed komen? Een eigen actie, die van een ander? Allemaal vragen die je helpen om je intuïtief-overzicht te schrijven, aan te vullen.

 

Jouw droombaan bereikbaar. In nog 8 verdere, kleine stappen.

NOOT: Deze blog is een onderdeel uit een reeks van 10. Daarop aansluitend komt een E-book waarin een niveau dieper op deze materie wordt ingegaan. Het gaat je nog beter helpen om te komen tot.
Elke blog kun je afzonderlijk lezen en gebruiken. De kracht van het geheel zit juist in het samenspel.

 

Tot de volgende keer, veel plezier

Karel


Copyright © 2020 Karel de Vries *Karma2coaching* , All rights reserved