Weten waar je naar toe wilt

Jouw droombaan bereikbaar.

In 10 kleine stappen.
Deel 3 van 10

 

 

Als je gelooft in

datgene wat goed

voor je is, en dat

controle en sturing

daar niet bij passen,

durf je dan ‘los te laten’

en erop te vertrouwen

dat het goed komt?

 

 

 

Vliegende paardenbloemzaadjes. We kennen ze allemaal. Of zien vliegen of doen vliegen. En bij dat laatste, het nakijken waar ze heen gingen.

Jouw rol is hier het losblazen en zien dat de wind het over neemt.

En het mooie is dat jij op dat moment de controle kwijt bent.

Het laatste past bij het vaststellen waar jij naar toe wilt. Met de wetenschap erbij dat door een keuze al de andere opties niet in beeld kunnen blijven.

We noemen dat focus. Een daarbij aansluitend voorbeeld is dat als je kinderen vraagt naar welk pretpark ze willen, na heel veel gesoebat er ook maar één plek is waar je uiteindelijk met hen naar toe gaat.

 

Belofte

 

Door gebruik te maken van deze focus en een aansluitende beslissing beloof ik dat je aan het eind van deze blog weet, voelt, welke richting voor jou goed gekozen is.

 

Laten we samen concluderen dat de ‘voor jou meest passende plek’ nog niet het antwoord kan zijn uit deze blog. Daar is meer voor nodig en dat ga je in deze reeks ondervinden. Deze blog leert je wel welke afwegingen daarvoor belangrijk zijn.

 

Resultaat

 

Onze volgende stap is uit te vinden waar je ‘naar toe wilt’. Je hoeft niet weg waar je nu zit. Kijken met een andere bril naar de manier waarop je nu werkt kan al inzichten opleveren. Inzichten die jou op een nieuwe wijze in contact brengen met je ‘oude’ omgeving. Daardoor verandert alles zul je merken.

Een andere vraag kan zijn dat je gewoon ‘ander werk’ wilt, toe bent aan een plek, omgeving, waar je je echt ‘thuis voelt’. Het gebeurt vaak dat iemand als jij ergens aan de slag gaat, bijvoorbeeld vanuit een stage. Of vanuit de plek die dicht bij huis ligt of lag. Je wordt gewaardeerd en je groeit er in mee. Zonder dat je het merkt wordt het werk een sleur. Totdat.. precies totdat je het moment ervaar waar je nu inzit.

 

Methode

 

Je wilt meer, je kunt meer. Dat weet je. Dan is een stap naar ‘buiten’ een overdenking waard. Een onderzoek die wat tijd vergt. En dan niet in maanden, nee een paar dagen, hooguit twee à drie weken.

 

Denk eens terug aan je jeugd. De tijd tussen 4 en 8 jaar bijvoorbeeld. Of ouder zelfs, kan ook. Alles is mogelijk. Dat je met vriendjes speelt en het hebt over het zijn van politieagent, ridder, schooljuf, astronaut, verpleegster, piloot of nog veel meer. Beroepen met aanzien, dienstverlenend, afkomstig van rolmodellen.

 

Keer terug naar het gevoel van destijds. Welke opties had jij. Het beroep van je vader of moeder? Verder weg, die van iemand uit je buur?. Of nog verder, iemand van tv of film? Weet je nog het waarom van die keuze?

 

Vaak, heel vaak is door omstandigheden, sociaal wenselijk of andersoortig, die droom naar de achtergrond weggeduwd. En ben je gaan leren voor een beroep om het later ‘goed te hebben’. Goed is dan meestal gekoppeld aan een hoog inkomen of iets dergelijks.

 

  1. Schrijf van wat je nu allemaal hebt bedacht, gevoeld, herinnerd, op in een notitieblok.
  2. Schrijf ook op wat het verschil is met die droom en de huidige situatie van je werk.
  3. Benoem de reden(en) waarom het zover niet is gekomen, heeft kunnen komen. Beschrijf het als feiten, niet vinger wijzend naar anderen. Het is gegaan zoals het is gegaan. Je kunt daaraan niets veranderen. Wel kun je vanaf vandaag de regie nemen om het anders te doen, vanaf nu. Of morgen, niet later.
  4. Lees het allemaal nog eens terug en noteer jouw conclusie. Blijf je in je huidige werkomgeving, je huidige competenties? Of kies je voor het nieuwe, de oude droom uit je jeugd?
  5. Wat heb je daarvoor nodig?

 

Jouw droombaan bereikbaar. In nog 7 kleine stappen.

NOOT: Deze blog is een onderdeel uit een reeks van 10. Daarop aansluitend komt een E-book waarin een niveau dieper op deze materie wordt ingegaan. Het gaat je nog beter helpen om te komen tot.
Elke blog kun je afzonderlijk lezen en gebruiken. De kracht van het geheel zit juist in het samenspel.

 

Tot de volgende keer, succes.

 

Karel

 

Copyright © 2020 Karel de Vries *Karma2coaching* , All rights reserved