Kwaliteit en groei.

Foto gemaakt door Stéfane Gautier
Foto gemaakt door Stéfane Gautier

 

Jouw droombaan bereikbaar.

In 10 kleine stappen.
Deel 4van 10.


Weten wat je kwaliteiten zijn en waar jij kunt groeien. 


Soms wordt je geconfronteerd met het verschil tussen wensen en je fysieke of mentale capaciteit.  Door te weten wat je kunt, helpt het jou dit vraagstuk op te lossen!

 

 

Enkele jaren geleden heb ik op tv in een aflevering van Sesamstraat voor kinderen (ook goed voor volwassenen) uitgelegd gekregen over het groeiproces van een plant. Heel simplistisch: Zon, aarde, zaadje, water. Niet meer dan dat.

Op een vrolijke manier werd aan de hand van een aarden potje, wat grond, een zaadje, een gieter met water en zonneschijn uitgelegd hoe je van een zaadje een plant kunt laten groeien. Een eenvoudige uitleg en toch al zes attributen nodig om de totstandkoming in beeld uit te leggen.

 

Die attributen mag je in het kader van ‘te komen tot jouw droombaan’ ook vertalen naar jouw kwaliteiten, jouw talenten. Al dan (nog) niet in samenhang. Als het wel en goed kan worden uitgevoerd door jou, is het mogelijk dat deze aspecten bijdragen, in goede omstandigheden tot de realisatie van iets moois, iets zinvol en met betekenis.

 

Belofte

 

Er is echter wel een grens. Fysiek, mentaal of qua kennis. En niet te vergeten, die van je comfortzone.

Om met het laatste te beginnen is het volgende een goede vraag:

“Durf jij de grenzen van je comfortzone op te zoeken en ga je er ook wel eens er over heen”?

 

De volgende en bijbehorende vragen zijn : “Weet jij je grenzen in het fysieke deel, je manier van denken of die jouw kennis en ervaring?”

Ik beloof je dat door het oprecht en eerlijk te benoemen van deze aspecten het beeld over een deel van je echte ‘ik’ ontstaat. Zonder oordeel van jezelf, als je het ego-stemmetje uit kunt zetten. Voorlopig nog zonder aanwezig oordeel van anderen. Voor jouw ideale droombaan heb je dat nog niet nodig.

 

Resultaat

 

Het is mooi weer. Zeker nog een paar dagen. De temperatuur is zodanig dat je eigenlijk ‘niets’ zou willen of zou moeten. Neem vandaag of morgen als je dit leest wel even de tijd voor jezelf en pak een schrijfblokje, boekje en pen of potlood mee.

Op papier komt een overzicht over en van jou met:

a. De fysieke mogelijkheden

b. De mentale mogelijkheden

c. De mogelijkheden om kennis en ervaring uit te breiden

d. De mogelijkheden om (eventueel) je comfortzone te verlaten door gebruik te maken van a. , b. en c. of nog meer.

 

Methode

 

Net als in de vorige blogs word je wel aan het denken gezet over jezelf. Ook de foto van deze blog zal je zeker inspireren.
“Net even een te grote vis” denken wij als mensen. De ijsvogel kan dat niet en vraagt zich waarschijnlijk af : “Hoe krijg ik die vangst naar binnen”?
Lukt hem dat wel of niet?

 

Jij en ik kunnen dat niet voor hem oplossen. Wel is het mogelijk om soortgelijke dilemma’s waar jij mee te maken hebt gekregen of misschien nog hebt, te overdenken.

 

Het is nog mooi weer. Ga naar buiten en kijk naar boven, de blauwe hemel in zicht. Er zijn bijna geen grenzen in het bedenken. ‘The sky is the limit’ en dat is een heel eind.

 

Ga voor jezelf na in welke omstandigheden en met gebruikmaking van het onder a-b-c-d of nog meer, voor jezelf goede dingen hebt gedaan. Benoem er bijvoorbeeld vijf of meer als jij dat nodig vindt. Maak van elk van deze vijf een opsomming van de onder a t/m d genoemde aspecten. Vul die aan met:

Waar voelde je een grens?
Hoe kwam dat?
Heb je anderen gevraagd je te helpen en waarom?
Of andere relevante vragen die bij je opkomen.

 

In een volgende stap ga je specifiek en op meta-niveau met datgene wat je hebt beschreven verder.

 

Jouw droombaan bereikbaar. In nog 6 kleine stappen.

NOOT: Deze blog is een onderdeel uit een reeks van 10. Daarop aansluitend komt een E-book waarin een niveau dieper op deze materie wordt ingegaan. Het gaat je nog beter helpen om te komen tot.
Elke blog kun je afzonderlijk lezen en gebruiken. De kracht van het geheel zit juist in het samenspel.

 

Tot de volgende keer en veel plezier

Karel

Copyright © 2020 Karel de Vries *Karma2coaching* , All rights reserved.