Welke keuze voor baan&geld op de korte termijn

Jouw droombaan bereikbaar.

In 10 kleine stappen.
Deel 7 van 10


Soms is snelheid geboden.

Tijd om zorgvuldig en lang

na te denken, voor te bereiden
ontbreekt. Er is spanning.

‘Something or someone is

knocking on your door’.

 

 

Dit is het verhaal over de korte aanpak. Het eerste deel van wat ik noem ‘drietrapsraket’.

Deze blog is noodzakelijk om de vergelijking met de volgende twee scherp te krijgen. Het verhaal hier gaat over ‘het snel moeten beslissen’ om die nieuwe functie. In de crisisperiode van vandaag en zelfs in die van kort geleden verdwijnen bestaande banen als sneeuw voor de zon.

Vasthouden aan wat je hebt, en als je toch weg moet, snel op zoek naar een andere baan is nu de boodschap. Iedereen kent en voelt zelfs de nood en verplichtingen als hypotheek, huur, studerende kinderen of andere urgente verplichtingen.

 

Belofte

 

Ik kan je, in wat je hier gaat lezen, niet voor 100% een baan in het vooruitzicht stellen. Wel kan ik je beloven dat je door de combinatie van voorgaande blogs en deze, jij jezelf in positieve zin leert snel onderscheiden ten opzichte van alle andere sollicitanten.

 

Resultaat

 

De werkloosheid neemt toe en dat kan per sector verschillen. Zakelijke diensten zoals reis- en uitzendbureau, horeca, evenementen, cultuur, sport en recreatie, luchtvaart en administratie kennen een hoge uitval. Meer dan elders hoewel daar ook de vrees groeiend is.

Solliciteren naar een functie in deze branches biedt weinig kansen. Je zult snel moeten switchen, schakelen naar een ander niveau van werk misschien. Mogelijk zelfs qua afstand. Met gebruikmaking van voorgaande verhalen en aanpak.

 

Met de knallende druk in je rug, in je hoofd en de last op je schouders is het moeilijk te concentreren. Focus aanbrengen is hier wel een dringend vereiste. Als je de volgende aspecten ‘meeneemt’ vind je zeker de banen die een grote match hebben met jouw ‘harde’ en ‘zachte’ competenties.

 

Methode

 

Neem hetgeen je hebt opgeschreven, bedacht, naar aanleiding van de blogs 2-6, alsmede je CV bij elkaar. Lees het eerst rustig door.

Maak voor jezelf wat karakteristieken waar je op gevonden wilt worden. Bedenk wel of je wel/niet een carrièreswitch wilt maken. Schrijf van je laatste baan of banen de dingen op die je echt leuk vindt, zowel in harde (de technische en functionele), als de zachte competenties. De laatste gaat over bijvoorbeeld samenwerken, organisatiesensitiviteit etc.

 

De volgende acties (niet limitatief) stel ik voor:

 • Pas je laatste CV aan met deze karakteristieken en schrijf een logisch, leesbaar verhaal met een korte introductie over jezelf.
 • Laat je CV lezen door anderen. Verwerk de feedback als je dat nodig acht.
 • Gebruik je LinkedIn?
  Pas dan je profiel aan aan dit CV
 • Gebruik je nog geen LinkedIn?
  Misschien nu de kans, gelegenheid om het te gaan gebruiken.
 • LinkedIn is het middel op dit moment om gevonden te worden.
 • Er bestaan on-line verschillende tips.
 • Geen LinkedIn omdat je daar niet voor kiest?
  Gebruik je CV om in sites als Monsterboard, Vacaturebank je zelf kenbaar te maken.
 • Ga zelf googlen met de harde en zachte competenties op sites als Indeed etc.
 • Praat met familie, vrienden, kennissen en geef aan dat je een baan zoekt. Het ‘warme’ netwerk is hèt wervingskanaal.

Het is werken, even keihard werken voor een korte periode. Denk aan rust, focus en vooral aandacht. Dat komt mee en geeft energie aan jezelf en degene met wie je contact hebt.

 

Succes en geniet van wat je doet.

 

Deze blog is het zevende onderdeel uit een reeks van 10. Daarop aansluitend verschijnt een E-boek waarin een niveau dieper op deze materie wordt ingegaan.
Het gaat je nog beter helpen. Elke blog, ook deze, kun je afzonderlijk lezen en gebruiken. De kracht van het geheel zit alleen juist in het samenspel.

 

Tot de volgende keer en veel plezier

Karel

Copyright © 2020 Karel de Vries *Karma2coaching* , All rights reserved.