Een ontmoeting met de ginkgo levensboom als gids

Ginkgo, de boodschapper.

Onderstroom of iets anders?

 

 

Sinds een aantal weken volg ik de basis-opleiding Familieopstellingen. Na twee sessies van elk drie dagen voel ik me vrijer, blijer en vooral vol met ‘eigen’ energie. Niets meer doen voor de leden van mijn familielijnen en mij echt focussen op wat IK wil en daarvoor MIJN plek innemen voelt als schoon en wonderbaarlijk.

 

Twee jaar geleden is mijn vader overleden na een barre periode van dementie. Van hem mocht ik niet bij zijn crematie zijn. Jammer, pijnlijk, maar het was zo. In zijn tweede huwelijk werd Sabrina geboren, 27 jaar jonger dan ik. Wij hebben nu al 20 jaar contact en dat voelt verbindend, warm en goed.

 

Gisteren was de dag waarop wij elkaar weer zouden treffen en ik besloot een boompje mee te nemen voor de tuin van haar nieuwe huis. In het tuincentrum was het zoeken, keuren, voelen. Een scala van voorbereidingen om toch zeker ‘iets goeds’ mee te nemen. Het werden twee ginkgo-boompjes, ook wel Japanse notenboom, met een groei tot wel 6 meter hoog. Mooie, vriendelijke, zachtgroen uitstralende planten die al snel een plek kregen op de winkelwagen en even later in de auto. Ik noemde ze de ‘broer&zus’ bomen.

 

In Westzaan werden wij warm welkom geheten en de blikken van zus en haar man waren blij verrast toen ik hun de boompjes gaf. Twee ‘levensbomen’ noemde zij ze en wezen naar een plek in de tuin. Daar stond er één, inmiddels 2 meter hoog. Zij vertelde dat zij bij de wortels enkele voorwerpen van onze vader had begraven en hem nog zo een plek in haar leven wilde geven. Mijn twee boompjes krijgen een soortgelijke plek, met dat verschil dat wij in leven zijn.
De reden van de samenkomst was dat zowel zij als ik bezig zijn het ‘verleden te schonen’ en we elkaar op therapeutische wijze wilden helpen met verhalen, foto’s en gevoel. Hoezo is dan de ginkgo toeval, het is de sleutel naar een verbeterd lang leven.

 

Wikipedia geeft als ‘symboliek’ dat de ginkgo staat voor: “In het Verre Oosten is de Japanse notenboom een voorwerp van verering. De Japanse notenboom, die eigenlijk uit China komt, staat symbool voor, hoop, liefde, onveranderlijkheid, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Toch ‘onderstroom’ dus volgens mij.