· 

Veerkracht, ofwel het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag.

De kracht van een veer kan op drie verschillende manieren worden aangegeven:

 

1. Veer (vogel) : beschermt als dons de vogel tegen koude en helpt hem als vleugelveer te kunnen vliegen.

 

2. Veer(mechanisch) : zorgt voor het terugbrengen in de oude toestand, nadat kracht op de veer is uitgeoefend.

 

3.Jouw veer-kracht, het vermogen om te herstellen, wordt mede bepaald door het:

  • krijgen van sociale steun;
  • hebben van invloed op je omgeving;
  • hanteren van een leefstijl, waarin gezondheid en conditie een voorname plek hebben, ook wel vitaliteit genoemd;
  • creëren van voldoende ontspanning en herstelvermogen(fysiek).

Met name de beschrijvingen onder 2. en 3. lijken het meest op elkaar. Er wordt van uitgegaan dat je terug kunt keren naar de vorige fysieke en/of mentale situatie.

Een duidelijk voorbeeld op het mechanische vlak is de bekende autoveer, als onderdeel van het schokdempersysteem van de auto.

 

Op persoonlijk vlak kunnen verschillende balansverstorende situaties zich voordoen en een verlangen teweegbrengen naar de mentale status ervoor. Denk aan rouw door verlies van een partner, familielid. Door een periode van voortdurende werkstress of ontbreken van waardering. Door spanning niet gevolgd door ontspanning bij het aanhoudend leveren van bv. sportprestaties.

 

Vooral in de laatstgenoemde voorbeelden is het beschikken over een goede veerkracht belangrijk om te kunnen ‘terugkomen’ in je basisvermogen, je innerlijke en eigen energievoorraad.

 

Onderzoeken van de laatste decennia hebben uitgewezen dat de onder 3. genoemde aspecten belangrijke bouwstenen zijn om te beschikken over een goede en gezonde veerkracht.

 

Daarnaast is het ervaren van bovengenoemde tegenslagen zoals rouw, werkstress, burn-out, bore-out, FOMO (fear-of-missing-out) ook een belangrijk en wezenlijk onderdeel van het leerproces in het behouden van veerkracht.

 

Dit zijn onderwerpen die je ook kunt bespreken met een (loopbaan) coach, bij voorkeur buiten je eigen organisatie. Want de aanwezigheid van objectiviteit is een randvoorwaarde voor het kiezen van een juiste aanpak. Zeker wanneer de werksituatie het onderwerp zelf is. Of als privé zijn weerslag krijgt op het werk.

 

Interesse? Neem contact met mij op voor een oriënterend gesprek.