· 

'Ik doe altijd wat ik niet kan, zodat ik het kan leren.' - Pablo Picasso

In beweging komen doe je door stappen te nemen. Als je richting gekozen hebt, is het doel nabij.

 

Gisteren reed ik met de tram door Den Haag en raakte geïnspireerd door de tekst op het reclamebord van een winkel/bedrijf. Het luidde ongeveer als volgt: “In beweging te komen doe je door stappen te nemen”. In heel mijn loopbaan ben ik getuige geweest van mensen die al dan niet bewust ervoor kozen in hun comfortzone te blijven. Daarnaast, en het waren er ook heel veel, mensen die stappen namen om te veranderen. Binnen zichzelf om zich te ontwikkelen. Voor zichzelf door bijvoorbeeld te veranderen van baan. Of voor zichzelf en voor anderen door betekenis te geven, meer maatschappelijk of sociaal, aan de acties die zij ondernamen. Voor elke keuze heeft ieder zijn eigen argumenten. Op zijn of haar domein. Dat is allemaal goed.

 

Laatst zag ik een video over Nick Vujicic. Je kent hem vast wel. De man die geen armen en benen heeft, in zijn jeugd heeft geworsteld en een keuze heeft gemaakt. Hij kan inmiddels zwemmen, ‘lopen’, een boot besturen, vissen en nog veel meer. Hij stelde in deze video drie vragen:

1. Wie ben jij en wat is jouw waarde?

2. Wat is jouw ‘purpose’, wat geeft je vervulling en voldoening in dit leven?

3. Wat is je ‘lot’ als je daarmee klaar bent?

 

Nick heeft zijn leven op een bepaalde manier ingericht door te ondernemen, stappen te zetten om met zijn handicaps om te gaan. Hij koos richting en zijn doel kwam in zicht. Inmiddels inspireert hij miljoenen mensen over de hele wereld met zijn toespraken, video’s en andere manieren om met mensen in contact te komen. Nick maakt iedereen duidelijk dat ‘beweging’ noodzakelijk is om je huidige situatie te veranderen. Hij gebruikt ook een vorm van humoristische zelfspot rond zijn lichamelijke tekortkomingen.

 

Diezelfde vragen onder 1-2-3 kun je ook jezelf stellen. Met nog een vierde vraag erbij: “Hoe geeft ik dat vorm”. Alleen al het stellen van deze laatste vraag is een verkapte uitnodiging om in beweging te komen. Stel je hebt geen baan. Of stel dat je al jaren een andere baan of zelfs carrière wilt. Welke keuzes bepalen dan jouw richting. Als je die te weten komt, of misschien inmiddels al weet, is je doel dichterbij dan je denkt. De beperkingen die je jezelf oplegt zijn gedachten. Niet meer dan dat. Gedachten die gekoppeld zijn aan gebeurtenissen in het verleden. Als je stappen zet dan gelden die beperkingen niet. Laat je inspireren door de mogelijkheden, de keuzes die je hebt. Die toekomst is aan jou.


Dit zijn de onderdelen van je stappenplan:

1. Ik ga voor verandering.

2. Ik weet wat ik wil.

3. Ik kies de richting die bij me past.

4. Ik kies hoe ik mijzelf laat zien, met welke competenties/kwaliteiten.

 

En de rest? Die komt vanzelf.

Trust yourself, trust the process.